g

Editorial

Les aigües de Sant Quirze i de Les Fonts, les gran desconegudes

gener 2025

La FAVSQ entra en el tema de l’Aigua perquè hi havia persones que no podien pagar el rebut de l’aigua i volien saber quin procediment seguia CASSA (Companyia d’Aigües de Sabadell) en aquests casos. D’això ja en fa més d’una dècada.

Al visitar la Companyia d’Aigües, aquesta els informa que casos crítics com aquest, no es tanca l’aigua a ningú.

Uns anys més tard la Federació va voler saber més, sobre el tema de l’aigua i concerta una visita amb la Companyia d’Aigües. L’Ajuntament s’hi afegeix.

Va ser una visita productiva i lectiva, perquè tant per part de la FAVSQ com per l’Ajuntament, hi havia un desconeixement de la infraestructura com les instal·lacions, la ubicació de dipòsits, distribució canonades i de la gestió del centre de control a Sabadell.

Sant Quirze aigua

En la sequera del 2008, la FAVSQ va reclamar i obté el contracte signat de CASSA i es va reportar a l’Agència de Consum, junt a un informe de l’Interventor Municipal, pel sistema poc ortodoxa que s’utilitzava a l’hora de revisar els preus.. A partir de llavors, els preus de l’aigua han estat inferiors als que augmentava la Generalitat, com a cànon i és que l’Ajuntament d’aquell moment, va decidir no augmentar el preu, a canvi de no realitzar o minorar la inversió per renovar la xarxa. Mencionar també que en el mateix període, CASSA deixa de donar el servei presencial als usuaris els dissabtes, sense que l’Ajuntament del 2008, en fos conscient i vàrem ser nosaltres que aixecarem la llebre. Com a resultat, l’Ajuntament prohibeix a CASSA parlar amb la FAVSQ.

El 2015 amb el canvi de govern municipal (sembla que molt enfadat amb CASSA) i fins al dia d’avui, el preu quasi ni augmenta i malgrat que l’IPC fos baix, entenem que CASSA no realitza la inversió a la xarxa. Amb tot això arribem al 2023, final del contracte, en que l’interès principal, és municipalitzar el servei i com acostuma a passar en aquestes coses, la urgència acaba passant factura, amb la pèrdua de coneixement de la xarxa.

El 30 de setembre de l’any 2021, el Ple Municipal crea la Comissió d’Estudi per l’abastament del servei Municipal d’Aigua i convoca la primera reunió el 3 de novembre. El document presentat contenia uns 20 errors entre els quals el nombre de dipòsits, que no es corresponia als que hi havia, es calculava el nombre de persones de Les Fonts, que aquest té un sistema diferent que no afectava al sistema nou. En definitiva un desconeixement del tema, tot i així, el 8 de febrer de l’any 2022, la Comissió aprova el Reglament per presentar-lo al Ple per la seva votació. El resultat del qual va ser la seva aprovació.

Sant Quirze aigua

La FAVSQ s’absté per la poca previsió en la futura gestió de l’Aigua, que seria gestionada, amb visió política més que tècnica. El 15 de març de l’any 2022, s’aproven els Estatuts de funcionament de l’Empresa Municipal que portarà aquests servei.

La Federació va sol·licitar fer-ne un seguiment com a participant en la Comissió i que la Companyia tingués representació dels usuaris (amb veu i sense vot), però més endavant l’Ajuntament fa el reglament i omet la representació.

Es municipalitza l’Aigua amb el desconeixement i falta de previsió total de la situació, no se sap res o molt poc. I en la seva primera posada en marxa, va començar a petar tot. Sant Quirze va ser molts dies i encara ara, un poble inundat d’aigua, per bombes que petaven, canonades esgotades que s’esquerdaven, forats i més forats van omplir els carrers de Sant Quirze. Posteriorment, l’Ajuntament demana a CASSA un milió d’euros per no haver realitzat el manteniment, canvi de material i renovació de comptadors, com preveia la Llei.

Mentre comença a petar tot, els veïns no saben què passa, no els han informat, la poca informació que els arriba, és un comunicat informatiu pels carrers, a les portes d’algunes llars. Cap informació va ser nominativa. Per tant, no tothom s’assabentava del què passava i el pitjor, el desconeixement total de telèfons de contacte en cas d’avaria. La web de SQVAigua estava parcialment activa i es basava en formularis. La poca previsió es nota en cada click de la web.

I ara en paguem el resultat: Dos anys desprès de la Municipalització, el rebut s’ha incrementat en un 34,77%. Desprès d’eleccions, el que no esperàvem és que la quota de servei, allò que depèn de l’Ajuntament, que serveix pel manteniment i servei de la xarxa municipal, s’apugés un 37,69% en els habitatges més petits i un 34,83% els més grans.