poliesportiu

POBLE

CIVISME El poble és casa de tots

6 MAI 2021


El civisme constitueix el conjunt de qualitats que ens permet, als ciutadans, viure en comunitat. Per fer-ho es creen unes normes de convivència, normes que la comunitat accepta sense signar cap contracte. És implícit. La gent vol viure tranquil·la. Acceptar aquestes normes i mantenir un sentiment de comunitat, ens fa ser persones cíviques.
Algunes d’aquestes normes passen per un respecte pel treball de totes les persones que inverteixen temps en espais comuns, persones que netegen els papers que es llencen al terra, que recullen les cagarades de gossos que no recull l’amo, les deixalles al costat de contenidors que no hi haurien d’ésser, les burilles de cigars tirades des del cotxe.
Respecte als veïns, fent més soroll de l’adequat amb motos trucades, gossos que borden més de l’habitual, televisors a tot volum.
Respecte a les persones que es mouen per la comunitat, evitant aparcar el cotxe en zones prohibides o respectant els passos de vianants.
Aquest petit recull hauria de fer reflexionar a tota persona incívica i aplicar-se la frase: Sic “no hagas a los demás lo que no quieres que te hagan a ti”
Aplicant aquesta frase anterior, la pregunta és, a qui li agrairia que entrés algú a casa seva i s’hi cagués un gos? o es tires a terra, papers, menjar, burilles o que et posessin entrebancs entremig del passadís a la cuina o a les habitacions? El poble és casa de tots i l’hem de respectar i cuidar.
Les administracions han de tenir un paper més enllà de la teoria i portar a terme, accions que penalitzin cada un dels casos incívics, no de forma puntual, sinó continuat i crear esperit comunitari, fent activitats a favor del civisme.