Editorial

març 2023

Premi a la Dona 2023. La Patronal plena de gom a gom

Un any més en el marc del dia internacional de les dones, la Patronal es va emplenar, de gom a gom, per assistir al lliurement del tradicional Premi a la Dona, en les categories internacional, nacional i del propi poble.

El Premi té com objectiu reconèixer, socialment, el valor del treball realitzat per dones que estan contribuint a millorar i enriquir els valors humans de la nostra societat.

Aquest any en l’Àmbit Internacional, la candidatura premiada ha estat pel col·lectiu de “Mujeres de asfalto”, de l’Equador. Es defineixen com “Somos la suma de voluntades y el reflejo del compromiso” Diuen que volen construir una societat més justa i equitativa, basada en la construcció i reconstrucció feminista, tant des de la política, com en la convivència i dins la diversitat. El seu àmbit de treball és de proximitat, des de petites comunitats al boca orella de veïnes a veïnes; i les seves aliances traspassen qualsevol frontera, amb aliances tant en l’àmbit internacional, com nacional. La seva base la forma el feminisme i els drets humans que converteixen en acció política.

En l’Àmbit Nacional, ha estat per un altre col·lectiu, l’Associació Hella. Treballen en l’acompanyament de proximitat, el suport a persones, dones, que necessiten una ajuda personal en tots els àmbits, judicials, lingüístics, de serveis socials, emocionals, atenció psicològica, amb la finalitat que la persona aconsegueixi una vida social normalitzada.

Diuen que les Lleis han anat canviat per millor, però que l’aspecte personal del tu a tu, no el determina la Llei, sinó les persones. Per tant, han anat creant una xarxa de voluntàries de treball comunitari de proximitat i amistat, per resoldre aquesta part menys humana de les Lleis, l’amistat i la solidaritat.

El Premi Dona de Sant Quirze, ha estat atorgat a l’Assumpció Montserrat, una dona que fa tot allò que li fa sentir bé. Una d’elles i rellevant, és la d’ajudar a qui la necessiti.

Ve d’una època, en que les dones eren cuidadores de la llar i ara, amb la família ja crescuda, cuida el seu entorn social, participant en diverses activitats a Sant Quirze. És una persona activa de mena. Actualment fa de voluntària i vocal a l’ONG Ateneu del Món.

De caràcter familiar, viatgera, i amb ganes de no pedres res, s’ha endinsat en les noves tecnologies, on escriu tot allò que fa durant el dia, il·lustrant cadascuna de les seves vivències.

Diu que el jovent d’ara té mes llibertat, tot i que ella s’ha sentit lliure en l’àmbit familiar i això li ha permès tirar endavant en moments difícils, mai perd l’alè i sempre té una mà estesa.

Les candidatures

Associacions i dones com les premiades, són un exemple de visualització de dones que treballen en l’anonimat, per millorar les condiciones d’altres dones. En la majoria de casos han patit violència, física o emocional i el seu retrobament amb una vida desprès d’una vivència com aquesta, no és fàcil. Per això el recolzament i l’acompanyament és bàsic.

Tothom ha de tenir cura i denunciar qualsevol situació de violència de gènere o de violència vicaria. A vegades són petites accions que semblen inofensives, però que s’han de tallar d’arrel. Tolerància 0.

Per aquest motiu us animo a presentar candidatures de dones, grups o associacions que treballen, intensament, per ajudar en casos de violència i cal conèixer. Al mes de novembre ja es poden fer les inscripcions a la web de l’Ajuntament.

Dia de les dones 2023
Dia de les dones 2023